Spisi kažu da je prva vještica osuđena u Zagrebu 1360. godine. No u tom razdoblju, iako osuđene za vještičarenje, “vještice” nisu bile mučene niti spaljivane.

Praksu je izmjenio papa Inocent VIII, izdavanjem bule Summis desiderantes affectibus kojom je dozvolio progon vještica te tada počinju stravični progoni i mučenja. Bula je kasnije tiskana u najzloglasnijoj knjizi u povijesti čovječanstva Malleus Maleficarum, čiji su autori Heinrich Institorisa i Jakob Springer. Knjiga ima više od 800 stranica, i u detalje opisuje razne načine mučenja.

Biblija protiv vješticaZanimljivost vezana uz papu Inocenta – čije ime znači nevin – imao je šesnestero djece s različitim ženama 🙂 Nomen est omen* u punom smislu.

U Zagrebu je, po spisima, poznato da je na Griču bilo 326 uhvaćenih i pritvorenih, a od toga ih je 106 optuženo. “Vještice” su nakon uhićenja držali zatvorenima i mučili u kuli Kamenitih vrata, zbog čega je i danas vidljiv buzdovan na vrhu koji “tjera” vještice, kako ne bi pomogli prijateljici da pobjegne. Oni koji su bili optuženi na smrt, bili su odvedeni na Tuškanac, gdje su se izvršavale smrtne kazne. Tada su taj dio grada Zagrepčani zvali Zvedišće.

Kod nas je progon vještica trajao dok carica Marija Terezija nije 26.ožujka 1756. godine izdala naredbu da se prije izricanja presude moraju svi dokazi dati njoj na uvid, pa će ona odlučiti o sudbini optužene. Hrvatsko pravosuđe je tada odustalo od daljnjih progona jer su komunikacija s kraljevskim dvorom i transport optuženih previše koštali. Iako se službeno odustalo od progona, bilo je i kasnijih slučajeva gdje je običan puk sam “sudio” i spaljivao vještice.

Više informacija pročitajte na zagrebonline.hr

Ako vas je zaintrigirala ova tema iz mračne zagrebačke prošlosti, sada imate mogućnost iskusiti barem djelić te atmosfere – kao sudionici stvarne avanture u kojoj trebate pomoći gričkoj “vještici” da ne izgori na lomači. Escape room Enigmarium kreirao je sobu čija je priča temeljena na stvarnom slučaju iz zagrebačke prošlosti i gdje ste glavni akteri priče upravo vi!

Escape room je zabavna igra za 2-5 igrača koje čeka odlična zabava i puno neočekivanih iznenađenja. Zagonetke, high tech gadgeti i izvrstan tijek igre držati će vas zadivljenima do posljednje minute – saznajte više informacija na Tajanstveni slučaj zagrebačke vještice, sakupite ekipu i rezervirajte svoj termin!

* lat. “Ime je znak”. Koristi se kad se nečija sudbina ili bitno svojstvo poklapa sa značenjem njegova imena.